Uit het onderzoek, gepubliceerd in PlosOne, bleek dat actieve mensen die veel tijd in vrijwilligerswerk staken minder problemen hadden. De wetenschappers denken dat vrijwilligerswerk de kans verkleint op dementie. Ze raden ouderen dan ook af om na hun pensioen een zittend leven zonder beweging te leiden.
Kort na mijn pensionering als journaliste werd ik door het buurtwerk gevraagd of ik schrijfworkshops aan volwassenen wilde geven en dat doe ik nog steeds. Ook aan jonge vluchtelingen op andere plekken in de stad. De deelnemers zijn gepensioneerden, mensen die om gezondheidsredenen of andere oorzaken niet werken en vluchtelingen in de leeftijd van 16-20 jaar.
Het zijn bijeenkomsten waar naast het schrijven regelmatig wordt gepraat over andere onderwerpen zoals gezondheid, politiek, woonomgeving, sport en andere persoonlijke zaken.
Dementie is soms ook een onderwerp als een deelnemer in zijn of haar naaste omgeving iemand kent met dementieverschijnselen zoals overdag en ’s avonds zonder doel op straat lopen en andere mensen verward aanspreken.
Zelf kreeg ik in mijn directe omgeving al een paar keer met deze vreselijke ziekte te maken. Familieleden die niet meer thuis konden blijven wonen en in een verpleeghuis werden opgenomen en daar ook stierven.
In mijn omgeving maak ik het ook van dichtbij mee. Het geeft een machteloos gevoel dat je niet veel kunt doen voor de pechvogel die het overkomt.
De mensen die ik ken met of die zijn overleden aan dementie waren heel actief met vrijwilligerswerk, onder andere in sportclubs en buurtwerk. Dus persoonlijk zet ik mijn vraagtekens bij de uitkomsten van dit onderzoek.
Ik hoop van harte dat wetenschappers er binnenkort in slagen iets te ontdekken dat mensen tegen dementie beschermt. Zoals bekend trekt de nieuwe regering 200 miljoen gulden extra uit voor de zorg.
Ik ga ervan uit dat de nieuwe minister van VWS erop zal toezien dat dit geld goed wordt verdeeld en besteed en voor een deel ook terechtkomt bij de zorg voor demente mensen en onderzoek.
(*)270.000 Nederlanders lijden aan dementie, waarvan 12.000 jonger dan 65 jaar. Ongeveer 70.000 mensen met dit ziektebeeld wonen in verpleeghuizen. De verwachting is dat dit aantal de komende 25 jaar door de vergrijzing explosief zal stijgen tot meer dan 500.000 patiënten.Bron: Alzheimer Nederland, factsheet dementie januari 2016.
Wil Merkies (86), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze is nog steeds werkzaam als journalist. Daarnaast is ze sinds kort een (kritische) zorgconsument.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.