Voor veel beoefenaren is het aantrekkelijk dat yoga niet gaat om de beste te zijn maar om bewustwording van lichaam en geest. Nog een voordeel: je kunt het overal doen: thuis, op het strand en ook in de keuken en op het balkon. Niet zo vreemd dat verschillende wetenschappers in Nederland al een tijdlang onderzoeken of yoga, of breder genomen mindfulness (een bepaalde vorm van meditatie), helpt bij depressies.
Amerikanen denken het nu te weten. Wetenschappers van de Harvard School of Medicine en de Boston University School of Medicine publiceerden een nieuwe studie in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, een wetenschappelijk tijdschrift dat onderzoek doet naar alternatieve geneeswijzen die complementair zouden zijn met de reguliere gezondheidszorg. Alhoewel de meeste reguliere medici weinig moeten hebben van ‘alternatieve’ of ‘complementaire’ zorg blijkt uit het onderzoek dat de deelnemers, die behoorlijk depressief waren, na wekenlange ademhalings- en yogaoefeningen duidelijk minder last hadden van depressieve klachten. Volgens critici is het de vraag is of deze positieve uitkomst met yoga heeft te maken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een zeer beperkte groep van dertig personen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar met de diagnose depressie.
Zelf heb ik geen ervaring met yoga, maar veel mensen die ik ken beoefenen met veel enthousiasme een van de vele vormen ervan. Sinds haar ontstaan duizenden jaren geleden heeft yoga steeds meer beoefenaren gekregen. Mij wordt nogal eens gevraagd door bekenden waarom ik niet aan yoga doe. ‘Dat is heel goed voor de stress als je weer eens een afspraak moet afzeggen omdat je tegen de sluitingsdatum voor een schrijfopdracht zit.’
Ze hebben gelijk, maar voor mijn conditie en geest loop ik veel en ontspan ik in het theater bij een voorstelling moderne dans van het Nationale Ballet of het Nederlands Danstheater. Of bij een van de vele etentjes met vriend(inn)en, kinderen en kleinkinderen.
Ik denk dat gewoon wandelen nog het beste bij me past. En vooral omdat je dit buiten in een mooie omgeving kunt doen en wanneer het je uitkomt!
Wil Merkies (85), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze is nog steeds werkzaam als journalist. Daarnaast is ze sinds kort een (kritische) zorgconsument.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.