BLOG: Het woord is effectief

Er is door het "Zorginstituut" een nieuw plan bedacht. EFFECTIEVE, fysiotherapie, geleidelijk weer terughalen naar de basisverzekering. Het Zorginstituut, is een stabiel en zorgzaam klinkend woord, maar de boodschap is afkomstig van de gezamenlijke zorgverzekeraars. Volgens hen bestaat er blijkbaar ook ineffectieve fysiotherapie...
BLOG: Het woord is effectief

 

Op dit moment moet de zorgverzekeraar de meeste fysiotherapiebehandelingen vergoeden uit de aanvullende verzekering. U begrijpt, dat het de verzekeraar direct al gaat schelen, als fysiotherapiebehandelingen vanuit de basisverzekering voldaan zouden moeten worden. Immers eerst zal de patiënt tot aan € 385.- zelf de behandelingen moeten gaan betalen. Erg effectief voor verzekeraars. Men gebruikt bekende woorden als doelmatigheid, kwaliteit en kostenbesparend.

Ondertussen verschijnen er rapporten over haalbare, zorgvraag gestuurde- en multidisciplinaire zorg, horizontaal en verticaal etc. Dan moet ik altijd denken aan wat er ooit gebeurde met de wijkverpleging. Mensen die met hart en ziel met hun vak bezig waren, gewoon dagelijks zorgend en praktisch, maar steeds meer overspoeld door allerlei administratieve handelingen, totdat ze kopje onder gingen. Ik denk aan een patiënt die kort na het overlijden van zijn partner, alleen thuis zit met een ernstige kwaal. Zonder support uit de directe omgeving. Een fysiotherapeut die voor behandeling aan huis komt, en dan ziet dat de steunkousen over een stoel zijn blijven hangen, en ze vervolgens helpt aantrekken. Want daar was de thuiszorg blijkbaar niet meer aan toe gekomen... De Verzekeraar bepaalt inmiddels wat kwaliteit is en vindt onder meer dat weinig behandelen hetzelfde is als goede kwaliteit.

Patiënten voelen zich hierdoor te kort gedaan. Fysiotherapeuten kunnen niet innoveren en kunnen niet voldoende tijd besteden aan het eigenlijke behandelen door de reeds jaren ver onder kostprijs liggende tarieven. Dat terwijl de kosten wel steeds verder oplopen. Daarnaast zijn er steeds verder gaande administratieve lasten en eisen. Verzekeraars sturen de stromen en leggen beperkingen en waardeoordelen op.

Het is echt niet zo moeilijk om te bedenken wat nodig is om ruimte te maken voor werkelijk handwerk. Aandacht, ook voor individueel toegesneden zorg. Dan is een behandeling misschien ook direct al effectief in tegenstelling tot wat nu als kwalitatief en effectief bestempeld wordt: de vele vragenlijsten, uitgebreide EPD's, constante dataverzamelingen die enorm veel tijd van de eigenlijke behandeling wegnemen. Vertrouwen in de deskundigheid van de zorgprofessional en respect voor de noden van de patiënt. Dat zou pas een klimaat van mogelijkheden genereren.

En weet u wat ik ook zo vreemd vind? Dat het Zorginstituut, met dit plan direct alle aandacht krijgt in de pers. Er is al gereageerd door de Regering bij monde van de Minister.  Maar als er 40.000 handtekeningen aangeboden worden tegen de behandelindex en tegen de positie van de Zorgverzekeraars die op de stoel van de fysiotherapeut gaan zitten, dan valt alles ineens helemaal stil. Of er wordt weer ergens een of andere doofpotcommissie ingesteld.

Zorgverzekeraars zien gewoon te weinig winst komen uit de aanvullende polis. Dat is de enige echte aanleiding voor dit plan. Je zou ook kunnen zeggen dat dit systeem gewoon niet vol te houden is omdat het niet is gebaseerd op solidariteit maar op het verkopen van een product. Straks wordt dus uiteindelijk door zorgverzekeraars gekozen voor wat zij verstaan onder effectieve fysiotherapie en daar moet de consument/ patiënt het mee doen. Ondertussen wordt de aanvullende verzekering steeds verder uitgekleed. Uiteindelijk, kunnen alleen mensen met een goed inkomen nog kiezen voor 'echte' fysiotherapie. Zij kiezen dan voor de onafhankelijke niet gecontracteerde fysiotherapeut.

Ik schreef vorig jaar diverse politieke partijen over de marktmacht van verzekeraars en het dagelijkse effect ervan. D66 schreef mij, evenals een aantal andere politieke partijen,  hoe goed Nederland het doet in de zorg maar dat er altijd reden is om waakzaam te blijven.Toen herinnerde ik hen aan een rapport uit februari 2016 van Eurostat waaruit bleek dat in Nederland elk jaar de meeste mensen onder de 65 jaar aan kanker overlijden. Nederland staat op de tweede plaats voor mensen ouder dan 65 jaar die overlijden aan kanker in vergelijking met andere Europese landen.

Ik heb hier nog geen reactie op ontvangen.

Dit jaar begon hoopvol, met de uitspraak in het Kort geding op 4 januari van de Rechtbank in Breda, waar Verzekeraars CZ en ZZ te horen kregen dat zij niet zomaar op de stoel van een arts mogen gaan zitten. De maatschappelijke en rechtelijke impact neemt toe. Daar zou ik eerst mijn Nieuwjaarsblog aan hebben willen wijden. Zo van: het tij is aan het keren...

 Maar dit nieuwste plan van het "Zorginstituut" vraagt om aandacht en om wakkere Patiëntenverenigingen en om een wakkere eigen beroepsvereniging het KNGF. Misschien zit bij het KNGF na de laatste bestuurswisseling meer intelligentie en daadkracht om de kern van dit onzalige plan snel te doorgronden en te pareren? Een ding is duidelijk: Het plan van het "Zorg" instituut zal geen enkele patiënt in Nederland blijer noch beter maken....De enige die daar beter van wordt is de zorgverzekeraar zelf.

Winny van de Velden is maat in de praktijk bij Aldlanfysio in Leeuwarden en gezondheidscoach
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest