Ik werd lid ook omdat er behoefte was aan een eigen blad waarvoor ze iemand zochten. Een half jaar later verscheen het eerste blad met veel informatie over oudere vrouwen. De gemeente Amsterdam waardeerde dit initiatief met subsidie. Het laatste blad met als titel ‘De Grote Verandering’ verscheen een aantal jaren geleden en de leden krijgen nu het nieuws digitaal toegestuurd.
WOUW bestaat nog steeds en telt actieve- en slapende leden die door leeftijd en gezondheidsproblemen aan huis zijn gebonden. De groep zorg werkt mee aan gezondheidsonderzoeken van de VU voor oudere vrouwen.
De groep Wonen zet zich al een aantal jaren in samen met andere groepen als Akropolis voor levensloop bestendig wonen, woningbouwcorporaties en architecten die zich bezig houden met de van een woontoren voor 55+ers.
Het ziet er naar uit dat een aantal WOUW vrouwen in 2017 een van de 88 woningen op het Amsterdamse Zeeburgereiland betrekt.
Een mooi initiatief maar zelf ga ik er niet wonen. Als 85-jarige vind ik mezelf te oud om op een andere plek een nieuw leven te beginnen. 28 jaar geleden betrok ik een flat aan het water op de Oostelijke Eilanden in een van de twee woongroepen die inmiddels zijn opgeheven. De woongroepen waren bedoeld voor de 'eilanders' uit de achterstandswijk, maar zij vonden ‘al die nieuwigheid maar niets’. Inmiddels is onze buurt een gemengde wijk en wonen in ons pand ouderen en jongeren, een woonvorm die mij aanspreekt. Maar of dit de eenzaamheid van de vele oudere bewoners ondanks de initiatieven van het buurtwerk zal oplossen betwijfel ik.
De verschillen tussen mensen die werken, niet werken, en oud en jong zijn te groot. Een probleem waarmee ook andere wijken en grote steden mee te maken hebben.
Wil Merkies (85), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze was tot haar overlijden op 7 februari 2018 nog steeds werkzaam als journalist.