Ik was net gediplomeerd en begon met werken in Duitsland. Ik werkte als 24-jarige verpleegkundige op de afdeling oncologie / stervensbegeleiding van een ziekenhuis in Bocholt.
Op een ochtend moest ik een man verzorgen die een stoma(*) had gekregen in verband met darmkanker. Het was niet zomaar een stoma, maar een gecompliceerde stoma. Eigenlijk was het meer een hele grote wond van de dunne darm. De ontlasting die uit de stoma kwam was ook nog niet helemaal verteerd.
Die ochtend zag ik gelijk dat de stomazak op knappen stond, er zat namelijk erg veel lucht in. De zak moest zo snel mogelijk vervangen worden, maar ik had hier nog maar weinig ervaring mee. Ik zat maar te klungelen met die stomme zak. Het lukte me niet om hem los te krijgen. Na lang stuntelen was hij eindelijk los. Heel even was ik opgelucht, maar onmiddellijk daarna volgde er een soort explosie. Werkelijk alles zat onder, de hele muur, het bed, het plafond maar vooral ikzelf!!
De patiënt moest keihard lachen en zei: ‘Je hebt eindelijk haar gekregen!’. De onverteerde spaghetti zat namelijk ook op mijn hoofd. Het was echt enorm vies, maar dat liet ik niet blijken naar de patiënt. Ik moest immers professioneel blijven. Toen ik zijn kamer uitkwam, moesten mijn collega’s zo enorm hard lachen dat sommigen letterlijk in hun uniform plasten. Ik ging natuurlijk gelijk douchen, want ik zat echt van top tot teen onder! Gelukkig was de patiënt niet boos. Hij zei alleen dat het lang geleden was dat hij zo had gelachen! Het was voor mij een belevenis die ik nooit meer zal vergeten.
Ik heb jarenlang geen spaghetti meer gegeten, terwijl het altijd een van mijn lievelingsgerechten was. Inmiddels ben ik er overheen. Drie keer raden wat ik vanavond eet. .. Inderdaad spaghetti. En ik vind het gelukkig weer heerlijk!
(*)Een stoma is een kunstmatige uitgang in het lichaam. Dit kan zijn voor ontlasting (colostoma of ileostoma), urine (nefrostoma), gal en ademhaling (tracheostoma).Een colostoma (colon = dikke darm) is een uitgang van de dikke darm in de huid van de buik. Hij moet worden aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet via de anus het lichaam kan verlaten. Wanneer de ontlasting de stoma verlaat, moet deze worden opgevangen. Daar zijn speciale opvangmaterialen voor en methoden om het opvangen van de ontlasting te reguleren. [Bron: Wikipedia]
Andreas Boender-Vaags is verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.