Wat men onder buitenland verstaat, bij second opinions, is ook maar zeer beperkt tegenwoordig. Het voorspiegelen van de ideale wereld door verzekeraars kost ondertussen wel een vermogen, zoals we allemaal inmiddels weten. Dit alles, terwijl polissen steeds verder uitgekleed worden.
Zo ontdekte ik hoe het zit bij de restitutie basisverzekering van bijvoorbeeld VGZ. De polis die 100% marktconforme vergoedingen biedt en vrije therapeut- arts- en ziekenhuiskeuze. Ook dit blijkt niet altijd zo te zijn. Denk dus niet dat wanneer je zo'n polis zou afsluiten dat dit echt altijd automatisch 100% vergoeding en vrije keuze betekent.
Las u ook hoe trots VGZ is dat zij met alle ziekenhuizen contracten heeft gesloten?
Ik zou zeggen daar zijn verzekeraars toch voor? Maar goed, ondertussen is het wel zo dat we ons kunnen afvragen wat voor contracten voor welke zorg. Je zult maar een ernstige ziekte hebben. Wordt dan de behandeling gestuurd door " best practice, of door de zorgverzekeraar? Een legitieme vraag anno 2016, helaas.
Ik hoorde iets over steeds selectievere inkoop en belde dus maar eens met de klantenservice van VGZ. Jawel, het was lang wachten toen ik de vraag stelde over hoe het nu precies zit met die restitutie verzekering. Men moest mij inderdaad vertellen, daar bij VGZ, dat men bij ziekenhuizen bepaalde zorg in een ziekenhuis bijvoorbeeld wel inkoopt maar andere zorg in hetzelfde ziekenhuis niet blijkt in te kopen.
Wil je dan dus naar dat ziekenhuis en denk je met je restitutiepolis vrije keuze te hebben dan moet de verzekerde van VGZ, ook met zijn mooie restitutie verzekering, eerst aan VGZ toestemming vragen om daar heen te mogen gaan. Andere verzekeraars zullen ongetwijfeld ook wel een dergelijk inkoopbeleid hebben. So much voor de restitutie basisverzekering en de vrije keuze. Weer een voorbeeld van de vele adders onder het Zorgverzekeraar gras.
De verzekeraar trekt inmiddels aan alle touwtjes, niet de zorgaanbieder of de verzekerde.
Opletten geblazen dus....
Ik vind het steeds "zorg" wekkender.
We moeten dus ons eigen verstand er bij houden en er echt induiken is dus wel een zinvolle bezigheid. Ik las dat verzekeraars merken dat mensen hen niet meer vertrouwen.... Hoe zou dat toch komen?
Mensen vragen in onze praktijk: "wat adviseren jullie?"
Dan kan ik nu alleen nog maar zeggen: "het is allemaal zeer matig". Lijkt de basisverzekering OK dan is de aanvullende polis weer uitgekleed of er is sprake van een acceptatie procedure.
Voor een ding heeft de NZA inmiddels wel een stokje gestoken ten behoeve van de polissen in 2017 en dat weet nog lang niet iedereen. Namelijk dat het woord restitutie alleen nog gebruikt mag worden als er ook echt sprake is van restitutie en dat betekent een 100% marktconforme vergoeding, ook voor niet gecontracteerde zorg en echte vrije keuze. Hoe zich dat dan verhoudt tot het verhaal van VGZ....? Vandaar dat de restitutie polissen fors duurder worden en verzekeraars nu termen bedacht hebben als complete zorg polis en dergelijke..
Want tot op dit moment hebben de verzekeraars restitutie op eigen wijze ingevuld zoals hen dat het beste uitkwam en de zogenaamde 100% vergoeding gerelateerd aan door hen vast gestelde tarieven die zij afspraken in contracten voor bepaalde zorg. Nu weet ik toevallig dat voor Fysiotherapie bijvoorbeeld deze gecontracteerde tarieven al jaren zo'n 35% onder de kostprijs liggen.
Dan weet u nu hoe het in 2017 zit als u, straks bij de kerstboom zittend, besluit om toch nog eens naar uw huidige zorgverzekering te kijken als u dan een vergelijkingssite bezoekt en leest over de budget-, natura-, restitutie- of een nieuwe kretologie polis.
Tenslotte nog een korte update over de behandelindex voor Fysiotherapie waarover ik het had in mijn vorige blog.
Ik begrijp dat er twee gesprekken gevoerd zouden worden tussen Minister Schippers, patientenbelangen verenigingen, zorgverzekeraars Nederland en het KNGF. Er is inmiddels 1 gesprek geweest, wat niet echt iets opleverde volgens mijn bron. Dat vervolg gesprek is niet gevoerd en inmiddels is er een commissie aan het werk en moet er eind januari een tripartiet gedragen voorstel liggen.....
Een fors aantal fysiotherapie praktijken die voor 1 november jl. de voorgelegde slik of stik contracten moesten tekenen hebben dat bij alle of enkele verzekeraars niet meer gedaan, omdat de ondoorzichtige behandelindex gewoon gebruikt is als strafkorting op het tarief in 2017 waardoor kwaliteit en noodzakelijke zorg leveren onder te grote druk is komen te staan.
Ik voorspel dat wanneer er geen andere keuzes gemaakt gaan worden over zorg, dat niet contracteren verder door zal zetten en niet alleen in de fysiotherapie. Inmiddels zijn er maar liefst 40.000 handtekeningen tegen de behandelindex in de fysiotherapie aangeboden aan de Overheid..Met z'n allen laten we in elk geval steeds meer onze stem horen..
We spreken steeds duidelijk de wens uit voor de beste zorg, waarin de macht van verzekeraars niet thuishoort. Ik geloof dat die beweging de verandering zal brengen.
Met die positieve gedachte ga ik graag richting 2017, een verkiezingsjaar, waarin we onze stem kunnen laten horen en denk je, dat helpt toch niet, dan zou ik willen zeggen, niets doen werkt zeker niet. Iedereen weet dat het einde van dit systeem in zicht is.
Kom maar op 2017. We gaan het samen een handje helpen. Het is duidelijk; 10 jaar marktwerking in de Zorg, je hoeft de polisvoorwaarden maar op te slaan, dat zegt immers alles.....
Ik wens iedereen hele Fijne Feestdagen en een gezond 2017 toe!
Winny van de Velden is maat in de praktijk bij Aldlanfysio in Leeuwarden en gezondheidscoach
www.aldlanfysio.nl