BLOG: Samenwerking, zo belangrijk ...

Op zondagnacht rijd ik met mijn collega door het centrum van Amsterdam, het is vrij rustig, net iemand weer op de been geholpen die iets te diep in het glaasje had gekeken. Wij praten nog wat na tot de meldkamer ons oproept met de melding: 165 ik heb een spoed voor een babylance (*)
BLOG: Samenwerking, zo belangrijk ...

 

Wij zetten de zwaailichten aan en gaan naar de post om het grote ic-voertuig te pakken. Bij aankomst snel voertuigcheck, persluchtcheck en de vergrendeling van de couveuse goed zetten (elk ic-bed heeft zijn eigen afstand qua vergrendeling). Wij stappen in en rijden met spoed naar het AMC. Alle IC vervoer binnen de regio Amsterdam wordt geregeld door de academische ziekenhuizen VU en AMC. Dat geldt ook voor de neonatologie. Als een perifeer ziekenhuis niet de juiste kennis in huis heeft, wordt een kind overgeplaatst.

Bij het AMC aangekomen staat het team al klaar, wij laden met z’n allen de couveuse in, de klep gaat dicht en we rijden met spoed naar het perifere ziekenhuis. Bij aankomst worden we netjes opgevangen en het baby’tje wordt gestabiliseerd en zonder complicaties meegenomen.

We rijden zonder spoed terug, de baby doet het goed onderweg. Bij aankomst helpen we met de trolley en wij vertrekken weer ... op naar het tankstation. De babylance lust wel een slokje.

Tijdens het tanken worden we opgeroepen door de meldkamer, Remco, ik heb een spoed Micu ... je moet zo snel mogelijk terug, het team van de Micu(**) wordt nu in huis gehaald. We zijn enigszins verbaasd want ’s nachts rijden we geen Micu alleen in heel erge noodgevallen. Ik rijd weer terug naar het AMC, parkeer het voertuig en mijn collega die mee was wordt opgehaald en gaat terug naar de post.

Ik wacht op het ic-team, dat snel komt. We zetten het ic-bed in de auto en rijden met spoed naar een ziekenhuis in Noord-Holland. Onderweg zie ik de verkeersdrukte toenemen, wat mij wel zorgen baart.

Tijdens de rit overleg ik met de dokter of begeleiding door de politie noodzakelijk zal zijn, eerst maar kijken hoe de patiënt eraan toe is voordat ik het hele politieapparaat belast.

Bij aankomst lopen we gauw naar boven naar de intensive care voor volwassenen en daar treffen we een ernstig zieke patiënt aan die echt met veel spoed over moet. De ic-artsen van het ziekenhuis doen de overdracht, ik loop ondertussen naar de familie die staat te wachten op ons. Ik vertel wie wij zijn en wat wij als team gaan doen.

Na mijn verhaaltje loop ik terug en ik overleg met het Micu-team wat te doen, deze patiënt moet heel gauw over en graag zonder opstoppingen. Oké, Remco gaat het logistieke verhaal regelen en het Micu-team gaat de patiënt stabiliseren.

Ik bel de meldkamer en vraag om motorbegeleiding in verband met de actuele verkeersdrukte en een instabiele patiënt. De meldkamer gaat aan de slag voor ons en ik krijg al gauw te horen dat een team hoofdwegen nu op de motor stapt en met spoed onze kant op komt.

We spreken af of het lukt bij het ziekenhuis te komen ik stem af met het Micu-team hoe laat de begeleiding er is. Ik vertel ondertussen ook aan de familie dat hun familielid met politiebegeleiding naar het AMC gaat.

Het afstemmen verloopt goed, echt supertiming, de patiënt ligt net op het ic-bed en de heren en dame van team hoofdwegen staan al in de ambulancegarage. Ik stem mijn portofoon af op hun kanaal en loop naar de garage, een snelle briefing en de patiënt komt al naar beneden.

Wij gaan rijden, het gehele transport verloopt soepel, we rijden met vijf voertuigen zo door het verkeer heen. Zonder al te veel problemen onderweg. De patiënt blijft onderweg stabiel.

Wij snellen naar het AMC, het team houdt de patiënt in de gaten en ik houd mijn ogen op de weg, ik check mijn spiegels, houd de communicatie met de motoragenten in de gaten, houd het ic-team in de gaten ... (multitasken!).

Bij aankomst in het AMC gaan we snel naar boven, de patiënt wordt overgedragen aan het dienstdoende ic-team en ik zeg het ic-team gedag en wandel naar beneden. Daar drink ik nog koffie met de dame en heren van de motorbegeleiding.

Samenwerking is echt van belang binnen ons vak, samen met goede communicatie ... door puik werk van de meldkamer, het Micu-team en de politie verliep dit transport super.

Helaas is de patiënt na enkele uren toch overleden, maar iedereen heeft zijn of haar best gedaan.

Was me weer een nachtje wel op de ambulance.

(*)Voor baby’s is speciaal vervoer nodig, ze kunnen niet in een gewone ambulance omdat daar niet de apparaten in zitten die voor hen nodig zijn. Daarom zijn er speciale ‘babylances’. In de babylance zit een couveuse, en ook de bijhorende apparaten. Ook zijn de mensen die in de babylances zitten daar speciaal voor opgeleid. (Bron: Wikipedia).

(**)De Mobile Intensive Care Unit (MICU) van het AMC verzorgt het interklinisch transport van IC-patiënten, niet alleen van en naar het AMC, maar ook tussen andere ziekenhuizen.

Remco Knolle is ambulancechauffeur in Amsterdam.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.

 

 



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest