Complexe zorg: geen geld in de opvang voor patiënten met gedragsproblemen en verstandelijke handicap

Uit een enquête van onderzoekscollectief Spit komt naar voren dat meerdere zorginstellingen weigeren complexe patiënten met ingrijpende verstandelijke beperkingen op te nemen omdat de zorgkosten voor deze groep hoog zijn. De tarieven die zorginstellingen ervoor betaald krijgen zijn al jaren niet toereikend, waardoor zorginstellingen terughoudend zijn om nieuwe mensen op te nemen, aldus de resultaten van de enquête die Spit onder cliëntondersteuners hield.

Mensen met zowel gedragsproblemen als een verstandelijke handicap zijn thuis vaak niet te handhaven. Maar er is voor deze specifieke groep ook geen geld om ze op te vangen. Deze patiënten met een zogenaamde VG7-indicatie hebben elke dag intensieve begeleiding en zorg nodig. Om een juiste woon- en zorgplek te vinden worden patiënten en hun families geholpen door cliëntondersteuners.

De vergoedingen die instellingen krijgen voor de zorg voor deze groep patiënten zijn al jaren niet toereikend, waardoor instellingen miljoenen verlies lijden op de zorg. Sommige instellingen gaan zelfs zo ver dat zij de bestaande zorg opzeggen, hoewel dit eigenlijk niet mag of slechts onder zeer strikte voorwaarden. Tientallen ondersteuners maakten mee dat een instelling probeerde de zorg voor een cliënt stop te zetten, of daar ook daadwerkelijk in slaagde. Deze patiënten komen dan weer thuis terecht of belanden op straat.

Meer lezen over dit onderzoek? Het onderzoek van onderzoekscollectief Spit is tot standgekomen in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Trouw.


Eerdere titels verschenen rond (L)VB bij uitgeverij SWP.

 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest