Hoogleraar Meurs: 'Besturen in zorg is hachelijke onderneming'

Een zorgbestuurder die schrijft en reflecteert op het vak van bestuurder dan wel de kunst van het besturen, is een hachelijke onderneming. Niet zelden wordt het een ‘management goeroe boek’ en is de eigen ervaring en het eigen gelijk leidend. Leuk om door te bladeren om het daarna weer snel weg te leggen. Dat geldt niet voor dit boek, schrijft Pauline Meurs in het boek 'Bestuurskunst'.
Hoogleraar Meurs: 'Besturen in zorg is hachelijke onderneming'


Henrie Henselmans is er met zijn boek Bestuurkunstin geslaagd om zijn eigen ervaringen en die van zijn collega’s te verbinden met inzichten uit de wetenschappelijke literatuur over management en bestuur. Henselmans maakt uitstapjes naar de kunstwereld, de filosofie en de sociologie. Dat is verfrissend en behulpzaam bij het in kaart brengen van de veelzijdigheid van het werk van de zorgbestuurder.

Gefragmenteerd 
Henselmans analyseert hoezeer de principes doelmatigheid, beslisvaardigheid en rationaliteit het beleidsdiscours domineren en een grove simplificatie zijn van een weerbarstige praktijk. Deze praktijk is gefragmenteerd met verschillende normatieve kaders die om voorrang strijden. In de gezondheidszorg is sprake van uiteenlopende politieke en professionele belangen. In zo’n context is besturen een spel van wikken, wegen en afwegen en weer opnieuw beginnen. Met zijn boek laat Henselmans goed zien hoe belangrijk het is om als bestuurder aandacht te schenken aan de verschillende ‘genres van het goede’.

'Zet aan tot denken'
Er is niet één opvatting over kwaliteit van zorg en dus ook niet over wat goed bestuur is of zou moeten zijn. Ik ben het lang niet altijd eens met Henselmans. De keuze voor de kunst van het besturen spreekt mij niet aan en overtuigt mij niet, maar dat is niet erg. Het boek zet aan tot denken, tot verder lezen biedt ruimte voor gesprek en discussie. En juist daar moeten we het van hebben in de zorg.

Pauline Meurs
Hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam

Lees meer & bestel Bestuurskunst bij Uitgeverij SWP



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest