1. Je gaat meer premie betalen
Woon of werk je in Nederland? Je bent dan verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Een deel van je zorgkosten is hiermee gedekt. Denk aan een bezoekje aan de huisarts, het ziekenhuis of de psychiater. Hoeveel je betaalt voor je basisverzekering, verschilt per zorgverzekeraar. Ook verandert de premie jaarlijks.
Zo stijgen volgend jaar de kosten voor het basispakket met gemiddeld zo’n 10 euro per maand. En dat is niet gek: zo worden mensen steeds ouder, die steeds langer zorg nodig hebben. Ook stijgen de lonen van zorgmedewerkers, waardoor de zorg simpelweg duurder wordt. Wil jij weten hoe hoog de premie precies wordt bij verschillende zorgverzekeraars? Dan kun je eenvoudig de verschillende aanbieders van een zorgverzekering vergelijken.
Gelukkig stijgt de zorgtoeslag komend jaar mee voor mensen met lage inkomens. Alleenstaanden krijgen maandelijks gemiddeld 6,50 euro meer per maand en koppels 12,75 euro.
2. Adviesgesprek psycholoog toegevoegd aan basispakket
Zit je niet lekker in je vel of heb je een vervelende situatie meegemaakt, en wil je hiervoor een afspraak maken bij de psycholoog? Dan loop je misschien wel tegen lange wachtlijsten aan. In de strijd tegen dit probleem, wordt vanaf 2025 een verkennend GGZ-gesprek vergoed. Tijdens dit adviesgesprek wordt gekeken wat voor soort behandeling je nodig hebt, zodat je veel eerder passende hulp kunt krijgen.
3. Oefentherapie wordt vergoed bij reuma
Inmiddels is bewezen dat mensen met reuma veel baat kunnen hebben bij oefentherapie. Er is daarom besloten om deze zorg te vergoeden vanuit het basispakket. Al vanaf de eerste behandeling krijgen mensen met reuma alle behandelingen vergoed. De vergoeding geldt alleen voor mensen met ernstig functionele beperkingen door reumatoïde artritis.
Ook voor mensen met COPD is er goed nieuws. Vanaf 2025 verdwijnt het maximaal aantal behandelingen voor oefentherapie en krijg je dus al je behandelingen vergoed, ongeacht de ernst van de COPD.
4. Geen vergoeding meer voor advies prenatale screening
Ben je zwanger? Je kunt er dan voor kiezen om een prenatale screening te doen, zoals de NIPT. Hierbij wordt gekeken of je kindje lichamelijke afwijkingen of een aandoening heeft. Niet iedereen kiest hiervoor. Twijfel je nog of je een prenatale screening wil laten uitvoeren? Dan kun je een counselingsgesprek met de verloskundige aanvragen, die jou advies kan geven. Voorheen werd dit gesprek vergoed door je zorgverzekering, maar vanaf 2025 zit dit helaas niet meer in het basispakket.
5. Regels revalidatiezorg voor ouderen minder streng
Ouderen konden al eerder aanspraak maken op een vergoeding voor revalidatie, mits zij voor hun klacht in het ziekenhuis hebben gelegen. Vanaf 2025 geldt deze voorwaarde niet meer, en wordt het dus makkelijker om te starten met revalidatie.
Goed voorbereid 2025 in
Veel zorg wordt al jarenlang vergoed vanuit je basisverzekering, zoals een bezoek aan de huisarts, bloedonderzoek, de meeste medicijnen en geestelijke gezondheidszorg. Ook volgend jaar valt dit allemaal weer onder je basisverzekering, en kun je dus aanspraak maken op een vergoeding als je deze zorg nodig hebt.
Wel zijn er voor volgend jaar enkele veranderingen doorgevoerd. Door hiervan op de hoogte te zijn, weet je precies waar je volgend jaar wel en niet voor verzekerd bent en krijg je geen onverwachte rekeningen. Valt bepaalde zorg niet in de basisverzekering? Mogelijk kun je hier dan een aanvullende verzekering voor afsluiten.