
De reden is, volgens de zorgverzekeraar, dat in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond. Om dezelfde reden kiest Zilveren Kruis er ook voor om cannabis niet te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. ONVZ en Stad Holland zijn nu nog de enige zorgverzekeraars die medicinale wiet vergoeden.
Opmerkelijk is dat het Cannabisbureau, dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid, in een brochure een heel andere conclusie trekt: “Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar die aantonen dat cannabis werkt bij: pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade; misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids; misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C- of hiv-infectie en aids; chronische pijn (voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos); syndroom van Gilles de la Tourette en therapieresistent glaucoom. Daarnaast komen er steeds meer gegevens en positieve berichten van patiënten en artsen beschikbaar over de werkzaamheid van cannabis bij andere aandoeningen.”
Verzekerden van Zilveren Kruis die in 2016 nog toestemming voor de vergoeding van medicinale cannabis kregen, kunnen tot 1 juli 2017 de medicinale cannabis nog vergoed krijgen.